UNESCO nedēļas pasākumi par tēmu «Latviešu tradicionālie ēdieni 20.gs. sākumā»

Par godu Latvijas uzņemšanai Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā (UNESCO), kas notika 1991. gadā, Latvijā ik oktobri risinās UNESCO nedēļa. Šogad – no 9. līdz 15. oktobrim, pamattēmā “Kultūras mantojums lietojumā” akcentējot kulinārā mantojuma nozīmi mūsdienās.Sagatavošanas un vecākajās grupās notika tematiskas nodarbības, kuru laikā bērni kopā ar skolotājām meklēja atbildes uz jautājumiem: Kāds bija latviešu zemnieka uzturs 20.gs.sākumā? Vai latvietis spēja sevi nodrošināt ar pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeli, gurķi un salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija viņa gardēdiens? Kāds ir maizes ceļš? , izmantojot interneta resursus, recepšu grāmatas un bērnu vecāku un vecvecāku atmiņu stāstus. Tāpat bērniem bija iespēja nogaršot dažādus maizes veidus ar medu, ķiplokiem, nogaršot mājās gatavotu sieru, kā arī pelēkos zirnīšus ar speķi.

Nedēļas ietvaros notika arī Starptautiskai Putras dienai veltītas aktivitātes par tēmu “Auzas ir spēks”.  Brokastīs bērni ēda gardo auzu pārslu putru, pēc tam meklēja auzu pārslas starp citiem putraimiem. Uzzināja, cik daudz vitamīnu un mikroelementu ir auzās. Zīmēja, līmēja, minēja mīklas, skatījās video materiālus un kopīgi nāca pie secinājuma, ka Auzas ir spēks!

Foto galerijā varat apskatīt nelielu ieskatu aktivitātēs